Fri musik o ljudeffekter

Har du skapat en animerad film och vill lägga ljud på den?
Det är viktigt att tänka på i vilket sammanhang du skall visa det färdiga resultatet. Det bästa är att välja fri musik o fria ljud för då behöver du inte tänka på ev copyright (= artisten vill ha betalt för sitt arbete).
Om du väljer att lägga på dina kommersiella favoritlåtar så kan det hända att du får problem med visning o uppladdning i ett senare skede.
Det enklaste för ljudläggning o redigering är om du har iMovie (finns för Mac o iPad) för där finns det musik o ljud integrerat i programvaran och du kan använda den hur mycket du vill.
Om du använder PC (ex Windows Live Movie Maker) får du söka upp ljud o musik på Internet först och lägga i din dator i en mapp. Sortera noga så att du hittar det du behöver.
På https://www.malbertsmelodier.se hittar du massor med musik. På http://www.freesound.org hittar du både ljud o musik. Sidan är en slags community där du både kan ladda upp o ner. Man kan lyssna och leta utan att vara inloggad.
Det finns mycket ljud o musik att hämta på Appstore o Androidmarket (sök på Soundeffects) men kolla först så att det går lätt att flytta över från mobilen till datorn och det bästa är alltid att först hämta hem och sortera i mappar och sedan öppna redigeringsprogrammet och lägga på.
Det roligaste av allt är kanske ändå att spela in egna ljud, och både i iMovie o Windows Live Movie Maker finns det en mick som man kan använda.

263705_1836275188505_1457287_n