Några råd om programvaror, datorer o kameror

Här är några goda råd till dej som vill arbeta med barn o ungdomar och Stopmotion
Om du arbetar med Mac eller PC finns Hueanimation: www.hueanimation.com (hette tidigare Samanimation) som är en lätthanterlig programvara för StopMotion-animation.
Förutom att animera kan du också göra en enklare ljudläggning i samma fönster och du behöver inte växla till något annat program om du inte vill. Programvaran kostar ca 200:-/dator.
Programvaran förutsätter att du har en extern kamera inkopplad, men det finns billiga sådana tex Logitech webkamera med glaslins för ca 400:-. Logitechs kameror är mer prisvärda än dom kameror som säljs av ”Hue”. Logitech-kamerorna har glaslins och autofokus vilket ger en skarp o fin bild.
iPad och Androidplattor:
Om ni arbetar med plattor är webkameran integrerad och det kan vara en fördel särskilt när det gäller mindre barn. Inga sladdar som åker ur.
Programvara: Stop Motion Studio är gratis på AppStore och Androidmarket och är bra och lättanvänt. När det gäller ljudläggning rekommenderar jag dock att växla till iMovie som är mera lättanvänt och har musik o ljudeffekter integrerat (Manual)
Klicka gärna på länken ”Gunilla animerar” högst upp så finns det exempel på användning av de olika alternativen.

Cutoutbåt